עליות הריבית 2022: הכל מתומחר וידוע

גיא הלר

גיא הלר

פמילי אופיס

ריבית 2022: סופו של עשור הריבית האפסית

ב-5 ביולי 2022 העלה בנק ישראל את הריבית במשק ל-1.25%. עליה של 0.5% (והעליה החדה ביותר מאז 2011), וזאת בניסיון לבלום את העלייה בשיעור האינפלציה. רק במרץ השנה עוד חיינו בסביבת ריבית של 0.1% והנה, ארבעה חודשים לאחר מכן אנחנו פועלים בסביבה שונה לגמרי.

בוודאי שמתם לב שרוב הכותרות עסקו באותו ערב ולמחרת לא רק בעליה הנוכחית ובהשפעתה על הלוואות הציבור, אלא בצפי לעליות נוספות בשנה הקרובה.

התרגלנו לסביבת ריבית כמעט אפסית מזה למעלה מעשור. התרגלנו היא כנראה מילת המפתח. אם בין השנים 2005 ל-2008 ידענו ממוצע של 3.5%-4.5% ריבית בנק ישראל, הרי שמשבר הסאב-פריים הביא לירידות משמעותיות כמעט עד האפס, שעלו שוב ל-2.5% ושוב, ובתהליך הדרגתי ירדו ונשקו אל האפס עד לשנה הנוכחית.

עשר שנים של ריבית אפסית, שהביאו לעליות בבורסות, לזינוק במחירי הנדל”ן ובעיקר לאשראי זול לצרכנים ולמגזר העסקי מה שהזניק את הכלכלות בעולם.

עליית הריבית: נורמליות של השוק

אבל אז הגיעה הקורונה ורק כשהרגשנו שאנחנו בדרך לצאת ממנה, החליט פוטין להפציץ את שכנתו ממערב. הבעיות בשרשראות האספקה שגרמה הקורונה ועליית מחירי חומרי הגלם קיבלו רוח גבית עם עליה במחירי הנפט וסחורות.

ראינו את האינפלציה מתחילה לתת את אותותיה והדיבור על עליה צפויה בריבית מלווה אותנו מזה כמה חודשים. תהליכים כלכליים וגיאו-פוליטיים אלו לא השאירו לבנקים המרכזיים ברירה, אלא להעלות את שיעורי הריבית – ברחבי העולם ובישראל.

צריך להבין כי גם ללא עליה באינפלציה ריבית “נורמלית” במשקים מערביים לא יכולה להישאר ברמה אפסית לאורך זמן, ורמת ריבית של 2% היא רמה סבירה בהחלט. הכסף הזול שהתרגלנו אליו בעשור האחרון חייב להתייקר כדי לשקף את מחירו האמיתי.

אז תגידו ש”צריך להבין” זה נחמד להגיד, אבל מה לגבי אותם משקיעים שנטלו הלוואות על מנת למנף אותן להשקעות נוספות? הלוואות שהתייקרו השבוע ועוד יתייקרו בחודשים הבאים.

כן, קיבלנו השבוע כמה טלפונים ממשקיעים ממונפים וענינו לכולם את מה שאני כותב כאן: התשובה היא בדלתא. הפער בין תשואות ההשקעה לבין הריבית המשולמת על ההלוואה. והדלתא הזאת קיימת.

משקיעים ממונפים: לחשב את הדלתא

בואו נעבור על אפיקי ההשקעה השונים ונראה שמה שנראה כמו שד, הולך וחוזר אל הבקבוק ממנו יצא.

אג”ח:

החלק הסולידי של התיק צפוי לייצר תשואות גבוהות יותר משום שהשווקים למעשה כבר גילמו את עליית הריבית. אג”ח ממשלתיות שקליות מגלמות היום תשואה של 2.5-3% בטווח הבינוני ארוך, ואג”ח קונצרניות מגלמות תשואה גבוה עוד יותר, כמובן בתלות בסיכון של כל חברה.

******

מניות:

העלייה באינפלציה והפגיעה הצפויה ברווחי החברות הריאליים ידועה ומגולמת במחירים. השוק כבר צפה קדימה את ההתפתחויות של השבועות האחרונים, ואלו היו ירידות השערים שכבר חווינו בתחילת השנה ולאחרונה. סבירות גבוהה שבחצי שנה הקרובה כבר נראה מגמות חיוביות ושימו לב שכבר בשבוע שעבר ראינו שבוע שלם של עליות שערים.

אגב, דוגמה טובה להשקעה במניות דווקא בתקופה זו היא קרן בלאקרוק ושיתוף הפעולה שלה עם הפניקס – יתרון הפיזור הגיאוגרפי שלה הוא אדיר והיא בעלת אסטרטגיה חזקה ומערכות מתקדמות לניהול סיכונים ולהגדלת פוטנציאל התשואות גם בשוק תנודתי וגם בתנאי הריבית המשתנה.

כמו שאנחנו תמיד אומרים: חייבים לזכור שהשקעה בתיק סחיר בבורסה היא השקעה לזמן ארוך והירידה במחירי המניות, גם אם נראה ממנה עוד קצת, היא זמנית.

בשורה התחתונה והיא החשובה והמרגיעה והמציאותית: שוק המניות מניב לאורך שנים תשואה של כ-7% בממוצע לשנה.

******

קרנות החוב

העליה בריבית היא שעתן היפה של קרנות החוב. מקרן ה-P2P של הפניקס ועד קרנות החוב של PAGAYA.

הריביות שמשלמים היום הלווים יתעדכנו למעלה בהתאמה, מה שבסופו של דבר משפר את התשואות למלווים – כלומר המשקיעים בקרנות.

יותר מזה, השקעות בשוק האשראי הצרכני בארה”ב הן מהאטרקטיביות של התקופה, שכן העליות בריבית ושיעור האינפלציה המאיים, חוסם לווים רבים מול הבנקים – גם כאלו בעלי דירוג אשראי גבוה. לווים אלו נאלצים לפעול בשוק אשראי הרבה פחות נזיל, עם יכולת מיקוח שהולכת וקטנה – משקיעי קרנות האשראי הצרכני בארה”ב וקרנות חוב נוספות, ייהנו מהשינויים בזירה הזאת.

לקרנות החוב שאנחנו משווקים יש יכולות טכנולוגיות גבוהות באיתור לווים איכותיים בעלי דירוג אשראי גבוה והן רובן עוסקים בהלוואות במח”מ נמוך, שבין השאר שומר על רמת סיכון נמוכה יחסית.

גם קרנות חוב הנדל”ן נהנות היום מפעילות בשוק שמיטיב עם הפוטנציאל שלהן ושם דווקא האינפלציה העולה היא השפעה לטובה על הזירה הזאת.

באופן כללי, בבסיס ההשקעה בקרנות אלטרנטיביות ובנכסים לא סחירים עומד הצורך להתרחק מתנודתיות השווקים. המגמה העולמית של הסתת נכסים מהשוק הסחיר אל הלא סחיר רק הולכת וגדלה וגם בישראל ורבים מהמשקיעים הממונפים יכולים בהחלט להירגע עם דלתא יפה בין הריבית על המינוף לתשואת הקרנות.

ריבית צפויה: אופטימיות לסיום

ונסיים בנימה אופטימית: לפי בלומברג השוק צופה כי ריבית הבנק המרכזי האמריקאי תגיע לשיא של 3.4% עד 2023, אך כבר ברבעון השני של 2023 צפויה הריבית להתחיל לרדת עד לרמה של 2.6% בינואר 2024.

זוהי בהחלט בשורה ורמת ריבית באזורי ה-2% היא רמה חיונית ובריאה לכלכלה ולשווקים. תמו ימיה של הריבית האפסית, אך ממש לא תמו הימים הירוקים של השווקים.

****

פרסום זה אינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים לכל אדם. המידע המובא לעיל הינו על בסיס נתונים המתקבלים מאתרים כלכליים ו/או אתרים של עורכי מדד ועל כן המידע עלול לכלול מידע שגוי ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינוים אחרים. אין לראות במידע זה כמידע שלם וממצה וכי אין בתשואות ובנתוני העבר כדי להעיד על תשואות ו/או נתונים בעתיד. לכותב עשוי להיות מעת לעת עניין במידע המוצג במסמך זה ו/או נכסים הקשורים במידע כאמור.

עוד לקרוא במגזין:

בנק בשוויץ

חשבון בנק בשוויץ – בנק מיראבו מחזר אחר משקיעים ישראליים

וובינר עם נציגי בנק מיראבו השוויצרי עם מצגת היכרות ללקוחות ישראליים. הבנק הוותיק מציע פתיחת חשבון בנק בשוויץ או באחת מ-9 המדינות הנוספות בהן פועל הבנק. הצוות האחראי על השוק הישראלי מונה היום שמונה איש, ארבעה מהם דוברי עברית

קרא עוד »

שנחזור אליך?

תודה שנרשמת לניוזלטר שלנו.

כדי לא לפספס אף הזדמנות להשקעה
כדאי לבדוק את טאב ה-Promotions שלך מדי פעם ואפילו להעביר את המייל ל-Inbox

מבטיחים לא לשלוח ספאם!